عرق سوختگی یک مشکل بسیار رایج پوستی و دردناکی است که اغلب در هوای گرم اتفاق میافتد. نوزادان و افراد چاق بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند. اما مهم ترین دلیل این عارضه شرایط محیطی و دمای هوا است که منجر به عرق سوز شدن پوست میشود. علائم عرق سوز شدن، بثورات ریز و برآمدگیهای برجسته بر روی پوست قرمز و تحریکشده است. همچنین احساس سوزش و خارش نیز ممکن است با عرق سوز شدن همراه باشد و اغلب در قسمتهایی که شامل چینخوردگیهای پوستی مانند: گردن و زیربغل و نزدیک کشاله ران است، دیده میشود.
علل عرق سوز شدن پوست بدن
عرق سوز شدن هنگامی ایجاد میشود که در اثر تعریق زیاد منافذ عرق بسته میشوند. عرق سوز شدن پوست در حالت عادی مشکل بسیار رایجی است که با خنک کردن بدن، نوشیدن آب کافی، دوش آب سرد یا راهحلهای ساده خانگی برطرف میشود. اما در برخی موارد به دلیل حمله باکتریهای مولد بیماری که از قبل روی سطح پوست وجود دارند، عفونی میشود. در چنین مواقعی علاوه بر درمانهای اولیه نیاز به استفاده از آنتیبیوتیک با تجویز پزشک خواهد بود. عرقسوز شدن پوست علل مختلفی دارد. اما اصلیترین دلایل بروز این التهاب پوستی موارد زیر است:
- هوای بسیار گرم یا شرجی
- پوشیدن لباسهای گرم و چسبان
- استفاده بیش از حد از محصولات بهداشتی پوست
- بیتحرکی
- ورزش کردن در محیطهای نامطلوب
- اضافه وزن شدید
- نابالغ بودن غدد تعریق
انواع مختلف عرقسوز بدن
-
عرقسوز کریستالی
این نوع از عرقسوز خفیفترین شکل بثورات پوستی است. اگر قطرات عرق در بالاییترین سطح پوست دچار احتباس شوند، عرقسوز کریستالی روی بدن ایجاد میشود. این نوع عرقسوز را با تاولها یا برجستگیهای پر از مایع که به راحتی میترکند، شناسایی میکنند.
-
عرقسوز خاردار
این نوع از عرق سوز در لایههای زیرتر سطح پوست ایجاد میشود. سپس خودش را به صورت لکههایی شبیه به سوختگیهای درجه دوم روی پوست نشان میدهد. به همین دلیل به آن عرق سوز خاردار گفته میشود. احساس سوزش و خارش پوست در این نوع از عرق سوز بیشتر است. علامت بروز عرق سوز خاردار روی پوست لکههای قرمز و ملتهب یا برجستگیهای قرمز رنگی است که فرد روی آنها احساس خارش میکند.
-
عرق سوز چرکی
این نوع خاص از عرقسوز کمتر رخ میدهد. اما در صورتی که جوشهای ریز عرقسوز، در اثر ترکیب با باکتریهای بیماریزای سطح پوست چرکی شوند، عرقسوز چرکی ایجاد میشود. این مدل از عرقسوز آزار دهنده است و باید با آنتیبیوتیک تجویز پزشک آن را درمان کرد.
-
عرقسوز عمیق
در ابتدا باید گفت که این نوع خاص از عرق سوز در لایههای بسیار عمیقتر پوست ایجاد میشود. عرق سوز عمیق طی فرآیندی، دقیقاً برعکس فرآیند عادی عرق سوزهای معمولی روی پوست ایجاد میشود. یعنی در صورتی که عرق خارج شده شسته نشده و بیش از حد روی پوست بماند، پس از مدتی به داخل پوست نشت میکند. این فرآیند باعث ایجاد ضایعات سفت و محکم گوشتی رنگی میشود که به آن عرق سوز عمیق گفته میشود.
روشهای جلوگیری از عرقسوز شدن پوست
مانند هر بیماری دیگری، همواره جلوگیری بهتر از درمان است. در خصوص عرقسوز شدن پوست نیز این موضوع صحت دارد. با چند توصیه ساده میتوان از بروز این مشکل روی پوست جلوگیری کرد.
- از قرار گرفتن طولانی در معرض هوای گرم خودداری کنید
- بدنتان را هیدراته نگه دارید
- از لباسهای نخی استفاده کنید
- پس از فعالیت سنگین بدنی و عرق ریختن با آب ولرم دوش بگیرید
- استفاده از ویتامین E
- محیط را خنک نگه دارید
روشهای خانگی درمان عرق سوز
درمانهای خانگی زیادی برای بهبود عرق سوزی وجود دارد. برخی پوست شما را تسکین داده یا آن را خنک میکند، در حالی که برخی دیگر ضمن جلوگیری از عفونت، التهاب و خارش را نیز کاهش میدهند.
- کمپرس با آب سرد یا قطعات یخ
- شستشوی بدن با پودر جوی دوسر
- تمیز کردن پوست با محلول جوش شیرین
- مالیدن ژل آلوئه ورا روی نواحی عرقسوز شده
- استفاده از خمیر آرد نخودچی
- قرار دادن پالپ خیار روی پوست
- استفاده از گلاب
- مالش ماست روی پوست عرقسوز شده
- استفاده از خمیر چوب صندل
- استفاده از پماد کالامین یا کرم هیدروکورتیزون
- درمان عرق سوز در خانه با استفاده از صابون آنتی باکتریال
- نوشیدن شربت آبلیمو برای درمان عرق سوز
- استفاده از سیب زمینی خام برای درمان عرق سوز
- استفاده از گیاه نعناع
- استفاده از پمادهای حاوی اسید سالیسیلیک
- حمام با آب خنک
- تهویه هوا
- لباسهای سبک و خنککننده
- چوب صندل
- پودر تالک غیرمعطر
- گیاه چریش
- لوسیون کالامین
- نمک حمام یا نمک اِپسوم
- مدت زمان لازم برای بهبود عرق سوزی پوست
اگر هیچ عارضهای ایجاد نشود، بثورات ناشی از عرق سوختگی باید در طی چند روز بعد از درمان خانگی ناپدید شوند. زمان از بین رفتن آثار عرق سوزی بستگی به این دارد که در ابتدا شدت بثورات چقدر بوده است و اینکه درمان بطور موثر انجام شود. اگر بثورات و التهابات بعد از چند روز بدتر شود ممکن است لازم باشد به مراکز درمانی مراجعه کنید.
عرق سوختگی- درمان عرق سوختگی- عرق سوزی- درمان عرق سوزی- روش های درمان عرق سوزی- درمان خانگی عرق سوزی- انواع عرق سوزی- عرق سوزی پوست