حق بیمه، در واقع وجوهی است که برای استفاده از مزایای بیمه نامه تامین اجتماعی، به این سازمان، پرداخت می گردد. به عبارت دیگر، کارفرمایی که مشمول قانون کار بوده، بخشی از حقوق ماهیانه کارگر مشغول در کارگاه خود را کسر کرده، سهم خود از حق بیمه را به آن اضافه نموده و حاصل جمع این مبلغ را، تحت عنوان حق بیمه، به طور ماهیانه، به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می کند. که درصدی از مبلغ حق بیمه، توسط کارفرما و درصدی دیگر نیز توسط بیمه شدگان پرداخت می شود. پس از پرداخت این حق بیمه، به صورت سالیانه، بیمه شدگان می توانند از خدمات بیمه درمانی، بازنشستگی، مستمری بازماندگان و یا از کارافتادگی، استفاده کنند. حق بیمه تامین اجتماعی، مطابق با نرخ سالانه از حقوق کارگران، کسر و توسط کارفرما نیز پرداخت شود. به بیان بهتر کارگر باید ۳۰ درصد حقوق خود را به عنوان حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند، اما این ۳۰ درصد بین فرد بیمه شده و کارفرما تقسیم میشود؛ به گونهای که فرد بیمه شده تنها ۷ درصد از ۳۰ درصد حقوق، و مابقی آن که ۲۳ درصد حقوق است، توسط کارفرما به بیمه پرداخت میشود. از نظر قانون، مسئول پرداخت بیمه، کارفرما است. بنابراین در صورتی که کارفرما حق بیمه را در زمان تعیین شده به سازمان بیمه پرداخت نکند، مشمول جریمه خواهد شد. کارفرما علاوه بر به دوش کشیدن مسئولیت پرداخت حق بیمه، باید یک نسخه از لیست حقوق کارکنان خود، به همراه لیست حق بیمه خود و کارکنانش را به اداره تامین اجتماعی ارائه دهد.
انواع حق بیمه
– حق بیمهای که براساس دستمزد و حقوق پرداختی توسط کارفرما، محاسبه وتعیین شده و به صورت لیست پرداخت حق بیمه به شعب سازمان ارائه میگردد.
– حق بیمهای که بصورت مقطوع و براساس ماده (۳۵) توسط سازمان تامین اجتماعی برای برخی از مشاغل تعیین میشود.
_حق بیمهای که برای بیمه شدگان حرف و مشاغل آزاد و اختیاری (خویش فرما) تعیین میشود که بر اساس دستمزد و حقوق اعلامی متقاضی و قرارداد فیمابین تعیین میشود. در این حالت میزان دستمزد اعلامی میبایست مابین حداقل و حداکثر دستمزد سال مورد نظر باشد.
– تعیین حق بیمه به صورت ضریب برای قراردادهای پیمانکاری که توسط سازمان تامین اجتماعی تعیین میشود.
هدف پرداخت حق بیمه
لغت بیمه در زبان فارسی از ریشه بیم و ترس گرفته شده است. بنابراین هدف بیمه، ایجاد آرامش و برطرف کردن نگرانیها است. از آن جا که هیچ کس در زندگی خود توانایی پیش بینی آن را ندارد که تا چه زمانی میتواند کار و فعالیت کند و یا چه زمانی و چگونه عمرش پایان مییابد، انسان دائم نگران آینده خود و خانوادهاش است. از این رو انسان سعی میکند که با احتیاط و آیندهنگری کارهای خود را پیش ببرد. یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از ضرر و زیانهای احتمالی، استفاده از خدمات بیمه است. در واقع ما ماهیانه مبلغی به عنوان حق بیمه تامین اجتماعی پرداخت میکنیم تا در صورت بروز حادثه، از کار افتادگی و یا بازنشستگی، بیمه خسارات ما را تا حدودی جبران کند.
نحوه تعیین نرخ سالانه حق بیمه
شاید سوال اصلی بسیاری از کارگران و کارفرمایان، این باشد که حق بیمه هر سال، چگونه و بر چه معیاری تعیین شده و نحوه محاسبه نرخ هزینه هر ساله، چگونه است؟ عوامل مختلفی بر نرخ حق بیمه هر سال، تاثیر می گذارند. فرمول محاسبه نرخ حق بیمه در هر سال، دارای معیار های اصلی، به نام حقوق روزانه کارگر، بن کارگری و حق مسکن می باشد. با توجه به اینکه بن کارگری و حق مسکن در هر سال، تغییر می کند، میزان نرخ حق بیمه سالانه نیز تغییر خواهد کرد. البته نکته حائز اهمیتی که وجود دارد این است که درصد حق بیمه تأمین اجتماعی در هر سال، تغییر نمی کند و فقط معیار های موجود برای محاسبه این درصد، تغییر خواهد کرد.
نرخ حق بیمه در سال ۱۴۰۱
با توجه به افزایش معیارهای تعیین حق بیمه در سال ۱۴۰۱، نرخ هزینه حق بیمه سال ۱۴۰۱ نیز افزایش پیدا کرده و می توان از طریق فرمول تعیین شده، این حق بیمه را برای ماه های ۳۰ روزه و یا ۳۱ روزه، تعیین نمود. حق بیمه سال ۱۴۰۱، یک رشد چند درصدی، نسبت به سال گذشته دارد. اما روش نحوه محاسبه حق بیمه، تفاوتی نداشته است و می توان مطابق با درصدهای تعیین شده، این حق بیمه را محاسبه و تعیین کرد.
طبق فرمول ارائه شده از سازمان تامین اجتماعی کشور، حق بیمه سال ۱۴۰۱، مطابق با فرمول زیر محاسبه می شود:
(( تعداد روز های کارکرد x پایه حقوق روزانه ) + حق مسکن + بن کارگری ) x سی درصد
مزایای بیمه
مزایای مستمر حقوق
مزایای مستمر در واقع حقوقی است که ما به صورت ثابت از کارفرما دریافت میکنیم. علاوه بر حقوق ثابت خود، مزایای دیگری هستند که به صورت ثابت هر ماه به ما پرداخت میشوند که آنها نیز در دسته مزایای مستمر قرار میگیرند. این مزایا که معمولا مشمول حق بیمه میشوند عبارتاند از:
• حق اولاد
• حق مسکن
• محل خدمت
• نوبت کاری
• کشیک
• حق ایاب و ذهاب، جذب
• شرایط فوق العاده آب و هوا
مزایای غیر مستمر حقوق
مزایای غیر مستمر حقوق برعکس مزایای مستمر، روال پرداختی ثابتی ندارند و بستگی به شرایط و فعالیتهای کارکنان، به آنها پرداخت شود. این پرداختها ممکن است چند ماه یکبار و یا حتی سالی یک بار به حساب کارکنان واریز شود که معمولا مشمول حق بیمه میشوند. این مزایا عبارتاند از:
• اضافه کاری
• پاداش آخر سال
• پاداش انجام یک کار
• عیدی
• خسارت اخراج
• بازخرید خدمت
• هزینه تهیه لباس
• هزینه مسافرتهای کاری
حق بیمه شامل چه مزایایی نمیشود؟
در میان این مزایا و حقوقها، تعدادی مزایا وجود دارند که نیازی به پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی برای کارکنان و کارفرما ندارند. این مزایا که شامل حق بیمه نمیشوند در موارد زیر خلاصه میشوند:
• عیدی
• بازخرید مرخصی
• حق شیر
• حق التضمین
• خسارت اخراج و سنوات پایان کار
• هزینه سفر و ماموریت
• پاداش نهضت سوادآموزی
• پاداش مربوط به افزایش تولیدات
مراحل انجام بیمه تامین اجتماعی
در صورتی که شما در یک کارگاه مشغول به کار شوید، کارفرمای شما موظف است شما را تحت پوشش بیمه قرار دهد. مراحل دریافت بیمه تامین اجتماعی شامل موارد زیر می باشد:
1. ثبت نام در سامانه بیمه
نحوه بیمه شدن در تامین اجتماعی و ثبت نام در سامانه مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی به شرح ذیل می باشد:
-
ورود به سایت تامین اجتماعی
-
ورود به بخش سوابق بیمه
2. ثبت نام حضوری
مراجعه به شعب تامین اجتماعی یا کارگزاری های مربوطه و طی کردن مراحل زیر:
-
ارائه مدارک هویتی به بخش مربوط به ثبت نام
-
پر کردن فرم درخواست بیمه
-
ارائه مدارک معاینات پزشکی به همراه دیگر مدارک شناسایی
-
ثبت مدارک در سامانه
نحوه بیمه شدن در تامین اجتماعی
نحوه بیمه شدن در تامین اجتماعی به دو صورت می باشد:
1. اجباری
تمامی مراحل بیمه اجباری توسط کارفرمای شرکت یا کارگاهی که در آن مشغول به کار هستید انجام می شود.
2. اختیاری
در بیمه اختیاری با توجه به اینکه بیمه شده آقا یا خانم باشد در جزئیات مدارک اندکی تفاوت وجود دارد. مراحل و نحوه بیمه شدن در بیمه اختیاری شامل موارد زیر می باشد:
-
دارا بودن اصل شناسنامه یا کارت ملی
-
دارا بودن کارت معافیت یا پایان خدمت برای آقایان
-
سه قطعه عکس4 *3 برای مرحله معاینات
-
احراز هویت و تکمیل فرم های درخواست
-
ثبت درخواست
-
منعقد کردن قرارداد با بیمه
شرایط ثبت نام انواع بیمه تامین اجتماعی
سازمان تامین اجتماعی در موارد مختلف برای آن دسته از افرادی که مشغول به کار می باشند و یا شغلی ندارند، بیمه ای در نظر می گیرد. شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی اختیاری
-
بیمه اختیاری در واقع نوعی از بیمه خویش فرما تامین اجتماعی است که بیمه شدگان می توانند با استفاده از آن، در صورتی که تحت هیچ یک از بیمه ها قرار نداشته باشند، از این نوع بیمه استفاده کنند.
-
افرادی می توانند از این نوع بیمه استفاده کنند که حداقل 30 روز سابقه پرداخت بیمه را داشته باشند
-
از نظر شرایط سنی حداکثر سن آن ها باید بیش از 50 سال نباشد. (این شرایط برای بیمه شدگان زن و مرد یکسان است)
-
چنانچه متقاضی بیمه در زمان درخواست ثبت تقاضا، بیش از 55 سال سن داشته باشد، لازم است معادل مدت مازاد سنی ، حق بیمه پرداخت نماید.
-
در صورتی که متقاضی سنی بیش از 57 سال داشته باشد، باید به هنگام ثبت درخواست، 2 سال سابقه حق بیمه را پرداخت نماید و چنانچه سن او 60 سال باشد، داشتن پنج سال سابقه الزامی خواهد بود.
-
آن دسته از متقاضیانی که بیش از ده سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشند، از شرایط سنی معاف خواهند بود و می توانند در هر سنی برای بیمه اقدام نمایند.
-
آن دسته از افرادی که واجد شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی 1400 نبوده و با مدارک غیر قانونی برای بیمه اقدام نموده باشند و قرارداد را امضا کرده باشند، امکان استفاده از مزایای سازمان تامین اجتماعی را نخواهند داشت و نمی توانند از این بیمه استفاده کنند.
شرایط بیمه کارفرمایان
-
کارفرمایانی که بخواهند خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهند میتوانند با پرداخت 27% از حقوق ماهانه خود بهعنوان حق بیمه، این بیمه را دریافت کنند و از مزایای آنکه شامل دریافت دفترچه درمان، بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی است استفاده کنند.
مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی
در صورت دارا بودن شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی برای بیمه حرف و مشاغل آزاد لازم است برای انجام امور مربوط به بیمه مدارک زیر را به همراه داشته باشند.
-
مراجعه حضوری به شخص متقاضی برای بیمه کارگزاری
-
به همراه داشتن اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه برای بیمه گزار الزامی می باشد.
-
به همراه داشتن اصل و کپی کارت ملی و کارت پایان خدمت یا معافیت
-
داشتن پنج قطعه عکس 4*3 جدید برای انجام امور مربوط به معاینات و دریافت شماره بیمه
قوانین بیمه تامین اجتماعی
بیمه تامین اجتماعی از یکسری قوانین پیروی می کنم که برای روشن شدن نحوه و میزان اتخاذ بیمه در شرایط مختلف از جمله: حادثه، بیماری و ... برای اجرا باید به آنها استناد کرده و بدانیم در چه شرایطی می توان از بیمه کمک گرفت.
قانون بیمه تامین اجتماعی در مورد سوابق بیمهگزار
طبق قانون بیمه تامین اجتماعی افرادی که دارای حداقل 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه باشند درصورتیکه آقایان 60 سال و خانمها 55 سال داشته باشند به سن بازنشستگی رسیده و میتوانند حقوق بازنشستگی دریافت کنند. درصورتیکه بیمهگزار به سن بازنشستگی رسیده باشد اما سابقه بیمه شخص کمتر از 10 سال باشد میتواند با پرداخت حق بیمه سالهای باقیمانده تا 10 سال را بهصورت یکجا پرداخت و از بازنشستگی استفاده نماید.
قانون بیمه تامین اجتماعی در مورد بیمه بیکاری
بیکار ازنظر قانون بیمه تامین اجتماعی، بیمهشدهای است که بنا به دلایلی مجبور به ترک کارشده و در حال حاضر نیز آمادهبهکار است. همچنین بیمهشدگانی که به علت حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله، جنگ و آتشسوزی بیکار شوند بدون احتساب سوابق بیمهای میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند. تشخیص اینکه بیمهشده بهصورت ارادی یا غیرارادی بیکار شده است به عهده کمیته متشکل از نمایندگان این سازمان و اداره کار و امور اجتماعی محل کار بیمهشده است. بیمهگزار به مدت 30 روز از پایان روزی که بیکار شده است مهلت دارد که خود را به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی معرفی و درخواست دریافت بیمه بیکاری کند.
شرایط درخواست مقرری بیمه بیکاری عبارتند از:
• بیمهشده که شامل قانون کار و تامین اجتماعی باشند.
• تبعه کشورهای خارجی نباشند.
• مستمریبگیر یا ازکارافتاده کلی نباشد.
• دارای حداقل 6 ماه سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.
مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمهشدگان واجد شرایط، به سابقه پرداخت حق بیمه آنان بستگی دارد و درهرحال مدت آن از 36 ماه برای بیمهشدگان مجرد و 50 ماه برای بیمهشدگان متأهل و سرپرست خانوار بیشتر نیست.
قانون تامین اجتماعی در مورد هزینه بارداری
مطابق قانون بیمه تامین اجتماعی به شاغلین خانم تحت پوشش بیمه، هزینه بارداری نیز تعلق میگیرد و بیمهشده میتواند علاوه بر دریافت مرخصی دوران بارداری و زایمان، درصورتیکه شرایط قانونی را داشته باشد، هزینههای بارداری را نیز دریافت کند. شرایط دریافت هزینه بارداری بهصورت زیر است:
• بیمهشده باید یک سال پیش از زایمان، حق بیمه 60 روز کار را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده باشد.
• بیمهشده در دوران بارداری از سازمانی که در آن مشغول به کار بوده حقوقی دریافت نکرده باشد.
• در تاریخ اعلام بارداری، مشغول به کار بوده یا در مرخصی استحقاقی به سر میبرده است.
• در دوران استراحت حقوق ماهانه، برای بیمهشده در نظر گرفته خواهد شد.
• کمکهزینه بارداری از اولین روز شروع استراحت، محاسبه و پرداخت میشود. مدت مرخصی زایمان برای مادرانی که فرزندانشان را شیر میدهند، 6 ماه است که 3 ماه آن بعد از دوران زایمان می باشد.
بیمه- حق بیمه- بیمه تامین اجتماعی- شرایط بیمه- نحوه بیمه شدن- بیمه کارما- بیمه بیکاری- نرخ بیمه- حق بیمه سالانه- حق بیمه سال جدید- حق بیمه سال 1401