چرا کود مرغی بیشترین کاربرد را در کشاورزی دارد؟
برای تماس و مشاوره کلیک کنید: مهندس حسن نژاد 09198133353
کود مرغی ماحصل فرآوری فضولات مرغی بوده که در بین کودهای حیوانی با ارزش بالا می باشد. کود مرغی یک منبع بسیار غنی از مواد آلی و عناصر غذایی مانند کلسیم، منیزیم، ازت، روی، فسفر، پتاسیم، آهن است. میزان وجود این مقادیر در کود به نوع و شرایط تغذیه طیور، بستر تولید کود، طریقه جمع آوری و دپو کود، میزان اهک موجود در بستر، نوع خاک و خصوصیات آن بستگی دارد. میزان اسیداوریک موجود در کود نسبت به کودهای دامی (گاوی، اسبی، گوسفندی) بیشتر بوده که در نتیجه آن گیاهانی مثل گوجه فرنگی که نیازمند مقدار زیادی ازت برای دوره طولانی مدت رشد خود هستند، دسترسی بهتری برای استفاده از ازت موجود در کود را دارند. همچنین بر اساس آزمایشات و تحقیقات صورت گرفته می توان گفت که کود مرغی با صورت تجزیه پایین عناصر موجود درون خود مانند ازت را به کندی آزاد کرده که در نتیجه گیاهانی همچون فلفل، کدو و بادمجان، خیار، هندوانه این عناصر را با بیشترین بازدهی جذب می کنند. بر همین اساس قیمت پایین و مناسب این نوع کود نسبت به کودهای شیمیایی و مورد توجه بسیاری از کشاورزان قرار گرفته است. کود مرغی با افزایش میزان عناصری مانند آهن و منگنز و روی به خاک، علاوه بر بهبود کیفیت فیزیکی خاک، در تهیه محصول زراعی با کیفیت نیز تاثیر دوچندانی را به دنبال دارد. فضولات جوجه ها پس از تولید می بایست جمع آوری شود تا از هدر رفت مواد آلی و عناصر آن جلوگیری شود. پس از جمع آوری می بایست کود فرآوری گردد زیرا کود تازه علاوه بر بو نا مطبوع، با رهاسازی گاز آمونیاک می تواند باعث مسمومیت و از بین رفتن گیاه و ایجاد عوامل بیماری زا برای حیوانات و انسان ها گردد. بدین منظور با فرآوری کود در فضای خارج از مرغداری و انباشت لایه ای کود، با انجام عملیات های هوازی و غیرهوازی می توان عوامل بیماری زا را از بین برده و کودی مرغوب تولید نمود.
بر اساس آمار جهانی هر مرغ تخم گذار تا سن سه ماهگی حدوداً 15 الی 20 کیلوگرم کود خالص تولید می کند که برای 1000 مرغ این میزان به 15 تن می رسد. این میزان برای جوجه ای به وزن 1.5 تا 2 کیلوگرم، تا سن شش هفتگی حدوداً 3 الی 4 کیلوگرم می باشد. بر اساس این آمار در سال 90 میزان تولید کود در ایران حدود 3.5 میلیون تن از حدود 1 میلیارد جوجه و مرغ تولید شده است.
انواع کود مرغی
کود مرغی بر اساس نوع پرورش و بستر طیور داری انواع زیر می باشد :
الف) کود مرغی – بستر جوجه گوشتی : از فضولات جوجه ها بدست می آید که از نظر کیفیت به عواملی همچون کیفیت بستر و تغذیه جوجه ها بستگی دارد.
ب ) کود مرغی – نیمچه تخم گذار : این کود از فضولات نیمچه مرغ های تخم گذار استفاده می شود که با توجه به نوع بستر و تفاوت تغذیه نسبت به جوجه ها، از کیفیت پایین تری نسبت به کود نوع اول دارد.
ج) کود مرغی – بستر مرغ تخم گذار (مادر) : در این نوع کود مرغ های مادر در روی بستر نگهداری شده و عامل مهم در کیفیت کود هایی مربوط به نسبت بستر به فضولات است. این نسبت نیز نسبت به کود نوع اول کمتر می باشد.
د) کود مرغی – فضولات طیور قفسی : این نوع کود از فضولات طیور محبوس در قفس بدست می آید و با توجه به عدم وجود بستر در این نوع، ارزش بسیار بالایی دارد.
انواع روش های فرآوری کود مرغی
جهت تولید کود مرغی مرغوب می بایست پس از جمع آوری فضولات آن ها را مورد فرآوری قرار داد. بر این اساس می توان با استفاده از روش های زیر کود مرغی فرآوری شده تولید کرد :
روش انباشت یا دپو کردن : در این روش کود بدست آمده مناسب کشاورزان بوده که با انباشت کود ها در یک محل و با انجام فعالیت های هوازی و غیر هوازی کود مرغوبی تولید می شود.
روش خشک کردن : این روش به خود به دو صورت طبیعی و مکانیکی صورت میگرد که در روش طبیعی با استفاده از نور خورشید و در روش مکانیکی با استفاده از ابزار صنعتی کود مصرفی تولید می شود.
روش سیلو کردن : در این روش فضولات طیور با کاه، پوسته برنج و ذرت علوفه ای مخلوط شده و با محلول پاشی مناسب و رطوبت کافی به میزان 40 الی 70 درصد می توان کودی مرغوب تولید نمود.
کود مرغی و مزایای آن
کود مرغی نیز همانند دیگر کودها باعث اصلاح شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک می شود. این کود موجب بهبود کیفیت خاک از نظر فیزیکی و شیمیایی شده و با ایجاد تهویه مناسب و افزایش میزان نگهداری آب در خاک، فعالیت های میکروارگانیسم در خاک را بیشتر می کند. کود مرغی با تشکیل هوموس مناسب در خاک علاوه بر محصول دهی خوب زمین مقدار استفاده از کودهای شیمیایی را نیز کاهش می دهد. کود ارگانیک مرغی به عنوان یک کود با ارزش در صنعت کشاورزی شناخته می شود که نه تنها با کاهش هزینه های مربوط به کودهی شیمیایی شده بلکه با فرآوری این نوع کود می توان از آلودگی وآسیب به محیط زیست هم جلوگیری کرد. کود فرآوری شده مرغی با اصلاح ساختار خاک باعث حاصلخیزتر شدن آن شده و با توجه به عدم وجود تخم علف هرز و عوامل بیماری زا، به محصولی با کیفیت دست خواهیم یافت. کود مرغی حاوی املاح معدنی اصلی کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم و عناصر ریز مغذی مس، منگنز، آهن و روی می باشد. علاوه بر این عناصر وجود موادی همچون ازت، اسید اوریک، فیبر و پروتئین نیز در این کود وجود دارد که تشکیل دهنده مجموعه ای کامل از مواد و عناصر مورد نیاز گیاه را شامل می شود. یکی از علل وجود زیاد عناصر معدنی دقع تمام ادرار و مدفوع در کود مرغی می باشد در حالی که در کود های دامی از ادرار دام استفاده نشده است. در مطالعات انجام شده جهت مقایسه کود مرغی و کود گاوی، مقدار ازت، فسفات و پتاسیم کود مرغی در یک حجم یکسان بیشتر از کود گاوی بوده و نشان دهنده ارزش بیشتر این نوع کود نسبت به دیگر کودها می باشد. علاوه بر عناصر مذکور کود مرغی حاوی مقادیر زیادی آمینواسید یا اسیدهای آمینه که واحد اصلی تشکیل دهنده پروتئین هاست، می باشد. این کود حاوی متیونین (Methionine) به عنوان اسید آمینهای که در ساختار پروتئینهاست ، سیستئین (Cysteine) به عنوان یک آلفا اسید آمینه، و لیزین (Lysine) به عنوان یکی از اسیدهای آمینه ضروری برای رشد می باشد.
کود مرغی خام
انواع مختلف کود حیوانی به دلیل دارا بودن مواد معدنی مفید و قیمت ارزان مورد توجه کشاورزان قرار دارد. در این میان کود مرغی به دلیل اینکه حاوی میزان بیشتری مواد مغذی با اهمیت مخصوصا ازت قابل جذب می باشد بیش از کود گاوی و گوسفندی و اسبی مورد توجه است. دلیل کیفیت بالای کود مرغ این است که از مجموع ادرار و مدفوع حیوان تشکیل شده است. این ماده از فضولات مرغ گوشتی که در سالن پرورش داده می شود و مرغ مادر یا تخم گذار قفسی به دست آمده و یکی از محصولات جانبی پرورش طیور به شمار می آید. ارزش این کود بستگی کاملی به نوع جیره غذایی و مواد بکار رفته در بستر نگهداری حیوان دارد. طبق محاسبات در حدود ۹۰% کود مرغی در کشاورزی استفاده می شود و مابقی نیز دارای کاربردهای دیگری چون خوراک دام وتغذیه ماهی و تولید برق است. کشورهای صنعتی از این کود به صورت فراوانی در افزایش حاصلخیزی خاک زمین های زراعی سود می برند ولی در ایران میزان زیادی از آن در محیط مرغداری مانده و کپک زده یا فاسد می شود.
کود مرغی غنی شده
کود مرغی خام حاوی مواد معدنی مفیدی چون ازت- فسفر- پتاسیم- کلسیم- آهن و….. است که ارزش بالایی در کشاورزی و خوراک دام دارد ولی به دلیل وجود باکتری های مختلف و همچنین فعالیت های قارچی، آلوده به مایکوتوکسین هایی مانند آفلاتوکسین است که می تواند مشکلات جدی ایجاد نماید. همچنین به دلیل دارا بودن آمونیک ممکن سبب سوختن گیاهان شود. به علت تفاوت در کمبودهای خاک در مناطق مختلف می توان آن را غنی سازی کرد:
کود مرغ پلت شده (پلیتی(
با استفاده از دستگاه پلیت کننده کود را کاملا فشرده کرده و با اعمال حرارت کافی رطوبت آن بطور کامل خشک می شود و در نتیجه باکتری های و سموم و آمونیاک آن حذف می گردد. همچنین طی این فرایند می توان انواع کود شیمیایی و حیوانی نظیر کود اوره، کود NPK و ….. را نیز به میزان مورد نیاز به آن اضافه نمود تا غنی شود.
کود مرغی مایع
کود مرغی در آب قابلیت انحلال پذیری نداشته و باید بصورت شخم زنی یا چالکود استفاده شود.
کود مرغ گرانوله
کود گرانول نیز مانند کود پلتی می باشد و تفاوت آن تنها در شکل ظاهری.
کود مرغی در ایران
با وجود ارزش بسیار زیادی که این کود کشاورزی در تمام نقاط جهان به ویژه کشورهای پیشرفته دارد ولی در کشور ما میزان بسیار زیادی از این کود دچار فساد شده و معدوم می گردد. در ایران بیشترین میزان تولید کود مرغ در پسته کاری در استان کرمان و شهرهای آن نظیر رفسنجان و بم مورد استفاده قرار م یگیرد زیرا خاک کشاورزی این منطقه به دلیل بارش کم باران دچار خشکی و خاک آهکی شده که برای رفع این مشکل باید از کودهای مناسبی استفاده نمود.
نحوه مصرف کود مرغ کشاورزی
میزان مصرف این کود در کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا در صورتی که بیش از حد مصرف شود به دلیل وجود آمونیاک و برخی عناصر می تواند سبب سوختن گیاه شود و اگر کمتر بکار رود. تاثیر مورد نظر را نخواهد داشت. میزان دقیق مصرف کودهای مختلف در زمین کشاورزی را می توان از طریق آزمون خاک تعیین نمود. کود مرغی در فصول مختلف سال مورد استفاده قرار می گیرد ولی بهترین زمان مصرف آن در فصل پاییز است زیرا ازت موجود در آن به دلیل سبک بودن خاک از دست نمی رود.
ویژگی های کود مرغی
ویژگی های کود مرغ بر اساس نوع تغذیه گله، پوشش بستر، روش جمع آوری و انبار داری،روش مصرف کود، نوع خاک و گیاهان کشت شده در زمین زراعی تایین شده و مقدار مصرف آن مشخص می گردد.
ویژگی کود مرغی مایع
کود مرغی مایع حاوی اسید آمینه، اسید هیومیک، اسید فولویک، ترکیبات مفید بوده که از بهترین مواد قابل جذب برای رشد گیاه و افزایش محصول می باشد. مخلوطی از مولکول های درشت و ریز با قابلیت کلات کنندگی عناصر ریز مغذی بوده که در نهایت جذب این عناصر را توسط گیه افزایش می دهد. همچنین این محصول به دلیل دارا بودن درصد قابل توجهی از اسید آمینه به عنوان یک مکمل قدرتمند برای رشد و نمو گیاهان بکار می رود. این محصول شامل هورمون های رشد بوده که تحریک کننده فعالیت های رویشی و زایشی گیاه بوده و تولید ریشه را نیز افزایش می دهد.
بالا رفتن جذب عنصرهای غذایی با مصرف بالا مثل فسفر و نیتروژن
سریع شدن رشد جوانه زنی
بالا رفتن توانایی مقاومت گیاه نسبت به تنش های محیطی
بالا رفتن ترشح آنزیم و هورمون های گیاهی
افزایش فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک
افزایش جذب کودهای شیمیایی در صورت استفاده همزمان با یکدیگر
سازگار با محیط زیست در راستای طبیعت
جهت کسب اطلاعات بیشتر و سفارش محصول با شماره 09198133353 تماس بگیرید.
مقاله در حال بروزرسانی می باشد...
کود مرغی- فروش کود مرغی- خرید کود مرغی- قیمت کود مرغی- کود مرغی مرغوب