منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی یکی از مناطق آزاد هفت گانه ایران در استان گیلان است که در راستای اهداف اقتصادی این کشور در سال ۱۳۸۴ شمسی در شهررشت تأسیس شد. از سال ۱۳۹۲ با افزایش محدوده این منطقه در پهنه آبی، خاکی و ساحلی سه شهرستان رشت، انزلی و آستانه اشرفیه در شمال ایران منطقه جنوب دریای خزر و در مسیر کریدور شمال-جنوب واقع گردیده است.
موقعیت جغرافیایی منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
موقعیت جغرافیایی منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی 27 درجه و 27 دقیقه و 31 ثانیه شمالی و 49 درجه و 40 دقیقه و 3 ثانیه شرقی است.
مساحت منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
مساحت منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی شامل ۸۶۰۹ هکتار خشکی و تا عمق ۲ کیلومتر از دریا در طول ۲۰ کیلومتر از حاشیه دریای خزر است. |
هماکنون دو سوم محدوده منطقه آزاد در شهرستان رشت واقع شده و مابقی آن در شهرستان انزلی و شهرستان آستانه اشرفیه قرار دارد.
محدوده پیشین منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
در اردیبهشت ۹۳ محدوده این منطقه از ۳ هزار و ۲۰۰ هکتار پیشین در شهرستان های رشت و انزلی به بیش از ۸ هزار و ۶۰۹ هکتار افزایش یافته است و بخشی از شهرستان آستانه اشرفیه نیز به این منطقه افزوده شد. محدوده منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی (به غیر از محدوده بندری) از غرب به اراضی نیروی دریایی و محدوده روستای طالب آباد و از سوی شرق به روستای چپرپرد پایین منتهی میشود؛ که در سه محدوده جدا از هم به شرح ذیل در نظر گرفته شدهاست که هر یک پتانسیل خاص خود را دارند. این سه محدوده عبارتند از:
- ناحیه گلشن و فاز تجارت به مساحت ۲۰۹۱ هکتار که شامل اراضی مناسب طبیعی، با تراکم جمعیت پایین و مناطق مسکونی، کمترین مقدار زمین جهت شالی کاری، دسترسی به سواحل مناسب و وجود اماکن و تأسیسات تفریحی و توریستی منطقه شهرک صنعتی شماره یک منطقه آزاد و ناحیه اطراف آن به مساحت ۹۴۶ هکتار که شامل شهرک صنعتی، اراضی منابع ملی و مجاور تالاب میباشد. محدوده بندری منطقه آزاد انزلی به مساحت ۱۰۶ هکتار، که این امر مطلوبیت و جاذبههای منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی را برای ارائه تسهیلات در زمینه تخلیه و بارگیری و سایر امور، ارتقاء دادهاست.
در اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ با پیگیریهای صورت گرفته از سوی سازمان منطقه آزاد انزلی؛ بنا بر تصویب نامه وزیران عضو شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی که به تأیید ریاست محترم جمهور رسید بنا بر پیشنهاد دبیرخانه شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی محدودهای به مساحت (۶۴۸۹) هکتار مشتمل بر محدودههای زیر به محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی الحاق میشود:
الف ـ محدودهای به مساحت (۵۵۷۸) هکتار از شمال به طول (۲۱۹۰۵) متر به دریا، از جنوب به طول (۲۹۰۵۲) متر به اراضی محدوده شهرستان رشت، از غرب به طول (۳۳۵۰) متر به محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی و از شرق به طول (۶۱۸۱) متر به رودخانه سفیدرود واقع در شرق محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی در شهرستان آستانه اشرفیه.
ب ـ محدودهای به مساحت (۴۰۸) هکتار از شمال به طول (۵۷۰۷) متر به دریا، از جنوب به طول (۱۱۵۰) متر به اراضی روستای طالبآباد شهرستان انزلی، از شرق به طول (۵۴۶) متر به محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی و از غرب به طول (۱۳۸۶) متر به کانال طالبآباد انزلی.
ج ـ کل محدوده فرودگاه بینالمللی سردار جنگل رشت به مساحت (۲۲۳) هکتار در بلوار ولیعصر شهر رشت.
د ـ جمع مساحت افزایش داده شده در جنوب منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی بابت اصلاح محدوده مصوب فعلی جنوباً به کنار گذر امامزاده هاشم به انزلی به مساحت (۲۸۰) هکتار و مساحت دریایی به عمق (۲) کیلومتر از محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی در محل روستای چپرپرد تا رودخانه سفیدرود در شهرستان رشت.
منطقه آزاد انزلی دارای ۳۰ کیلومتر ساحل از دریای خزر است. ۲۲ کیلومتر از این سواحل واقع در شهرستان رشت، ۸ کیلومتر ساحل واقع در شهرستان انزلی و سواحل حوضه آبریز دلتا رودخانه سفیدرود در پارک ملی بوجاق واقع در شهرستان آستانه اشرفیه است. از مجموع ۲۸ روستا در منطقه آزاد با جمعیتی حدود ۳۰ هزار نفر ۲۳ روستای ساحلی و غیرساحلی از شهرستان رشت در محدوده منطقه آزاد قرار دارد. و ۵ روستا از شهرستان انزلی در منطقه آزاد واقع است.از مجموع ۱۴ روستای منطقه آزاد در سال ۱۳۸۴ ۵ روستا به نامهای لیجارکی حسنرود، طالب آباد، حسن رود، گلشن، جفرود پایین واقع در بخش مرکزی شهرستان انزلی و ۹ روستای چپرپرد، سرخشکی،گورابجیرصحرا، فشتکه اول و دوم، فتاتو، چاپارخانه، جفرود بالا و کویشاد از شهرستان رشت در محدوده اولیه منطقه آزاد قرار داشتند که با افزایش محدوده منطقه آزاد تعداد روستاها به ۲۸ روستا افزایش پیدا کرد.
مزیت ها و فرصت های منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
-جغرافيايي.
-اقتصادي.
-عمراني و زيرساختي.
-دانش و فناوري.
- آزادي كامل ورود و خروج سرمايه .
- آزادي مشاركت سرمايه گذاري خارجي تا سقف 100 درصد .
- تضمين كامل سرمايه هاي خارجي و سود حاصل از آنها .
- معافيت مالياتي 15 ساله كه تا 20 سال افزايش پيدا نموده است .
- معافيت از پرداخت هرگونه حقوق گمركي و سود بازرگاني براي واردات مواد اوليه ، ماشين آلات و قطعات يدكي جهت توليد كنندگان منطقه .
- معافيت گمركي براي ورود كالاهاي ساخته شده منطقه آزاد به داخل كشور به ميزان ارزش افزوده .
- امكان ترانزيت و صدور مجدد كالا بدون محدوديت .
- امكان مشاركت سرمايه گذاري داخلي و خارجي .
- معافيت گمركي براي ورود كالاهاي ساخته شده در منطقه به داخل كشور .
- امكان ورود كالا بدون پرداخت عوارض گمركي و سود بازرگاني منطقه .
- امكان ورود اتباع خارجي از طريق مبادي ورودي و خروجي مجاز مناطق ،بدون نياز به صدور رواديد قبلي .
- فروش و اجاره زمين به سرمايه گذاران داخلي و اجاره زمين به سرمايه گذاران خارجي .
- حاكم بودن مقررات خاص اشتغال در مناطق.
نقش منطقه آزاد انزلي در توسعه اقتصادي استان و كشور
- وجود قوانين بسيار مناسب نظير انواع معافيتهاي مالياتي و ايجاد امنيت سرمايه و دارايي (ماده 5 قانون چگونگي اداره مناطق آزاد )
- مناطق بسيار مستعد جهت افزايش جذب سرمايه گذاري خارجي و داخلي
- مناطق جغرافيايي مناسب از نظر توسعه فعاليتهاي گردشگري ، اقتصادي ، صنعتي و تجاري با توجه به نزديكي به كلان شهر رشت و بندر انزلي
- توان ايجاد رقابت با بنادر كشورهاي حاشيه درياي خزر
- توسعه خدمات دانشگاهي برتر و ايجاد واحدهاي دانشگاهي بين المللي و پذيرش دانشگاههاي خصوصي
- گسترش تجارت الكترونيكي و توسعه بازارهاي مجازي و IT
- توسعه پاركهاي علم و فناوري و گسترش ارتباطات علمي با مراكز و نهادهاي آموزشي و تحقيقاتي در جهت انتقال دانش فناوري و تكنولوژي
- تنوع فعاليتها با برگزاري نمايشگاههاي بين المللي
- با دارا بودن دريا ، جنگل ، تالاب، درصدد توسعه گردشگري ، حفاظت از تالاب بين المللي انزلي ، توسعه كاربريهاي توريستي ، راه اندازي مسير دريايي به ديگر بنادر شمالي كشور مانند نوشهر و بندر تركمن و همچنین
- منطقه آزاد تجاري – صنعتي انزلي با توجه به اينكه كشاورزي فعاليت محوري استان گيلان مي باشد ، از مناطق بسيار مستعد در جهت ايجاد صنايع فرآوري تبديلي و بسته بندي محصولات كشاورزي مي باشد و ارزش افزوده را در استان باعث مي شود .
-منطقه آزاد انزلي در كاركردهاي اقتصادي خود مي تواند اموري را همچون پشتيباني صادراتي و بازاريابي ، بازارسازي خدمات ، خدمات لجستيك محصولات كشاورزي را در استان عهده دار گردد و كشاورزي سنتي را به كشاورزي نوين كه آميزه اي از صنعت و تكنولوژي است ، تبديل نمايد .
- منطقه آزاد تجاري – صنعتي انزلي به واسطه قوانين و مقررات مناسب و همچنين آماده بودن زيرساختهاي لازم مي تواند به عنوان پايلوتي براي ايجاد شركتها و واحدهاي توليدي – صنعتي كه محصولات مرتبط يا مكمل را توليد مي كنند ، تبديل گردد و از اين طريق به رشد همه جانبه اقتصادي استان و كشور كمك نمايد .
-منطقه آزاد انزلي با توسعه صنايع تبديلي ، افزايش بازدهي فعاليتهاي كشاورزي ، توسعه صنايع با تكنولوژي بالا ، تخصصي و صادراتي با عملكرد بين المللي ( كشاورزي – الكترونيك – شيلات ) ، برقراري يارانه هاي صادراتي ، تاكيد بر توسعه صنعت در شهركهاي صنعتي ، در جهت توسعه صنعت صادراتي گام بر مي دارد .
- منطقه آزاد تجاري – صنعتي انزلي بدليل برخورداري از جايگاه رفيع تراتزيتي و حمل و نقل بواسطه واقع شدن در مسير كريدور شمال – جنوب ، توان بالايي در جهت ارتقا جايگاه استان در اين زمينه را دارد .
- منطقه آزاد تجاري – صنعتي انزلي ، با پيوند بنگاههاي اقتصادي و تشكيل خوشه هاي صنعتي ، درصدد است تا علاوه بر اينكه ؛ هزينه هاي مشترك بالاسري را كاهش دهد ، به توسعه بخش صنعت در استان كمك نمايد .
- منطقه آزاد تجاري – صنعتي انزلي با ايجاد و راه اندازي بندرگاه كاسپين علاوه بر گسترش فعاليتهاي بازرگاني و تجاري استان مي تواند باعث گسترش صنايع دريايي و بندري شده و بدين لحاظ 80 صنعت مرتبط با اين صنعت را در استان فعال نمايد .
- سازمان منطقه آزاد انزلي با فراهم نمودن مقدمات جهت ايجاد و راه اندازي بندرگاه نوين كاسپين و ايجاد راه آهن اتصال اين بندرگاه به راه آهن در حال احداث قزوين – انزلي – آستارا مي تواند موجب رونق هر چه بيشتر درآمدهاي ترانزيتي در استان باشد .
هیأت ءامنای منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
-ابوذر ندیمی (نماینده ادوار گیلان در مجلس)
-حمید مرتضایی
-وحید طالب پور (معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد انزلی)
-محمدعلی نجفی (استاندار گیلان)
-رضا مسرور (مدیرعامل فعلی این سازمان)
-هرمز ربانی (رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت ابریشم ایران، عضو اولین هیأت مدیره منطقه آزاد انزلی، مشاور عالی شیلات ایران. مشاور عالی شرکت کشت صنعت سفید رود بوده)
به عنوان اعضای جدید هیأت مدیره سازمان منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی منصوب شدند.
گفتنیست پیش تر محمدجعفر علیزاده (معاون وزیر راه و شهرسازی) و مرتضی آرامینیا (مدیرعامل اسبق بانک ملت) عضو هیأت مدیره منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی بودند.
واحدهای مستقر منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
-واحدهای غذایی و آشامیدنی
-واحدهای دارویی و بهداشتی
-واحدهای شیمیایی و پلیمری
-واحدهای کانی غیرفلزی
-واحدهای برق و الکترونیک
-واحدهای فلزی
-واحدهای نساجی و چرم
-واحدهای سلولزی
فروش کارخانجات درمنطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
برای فروش کارخانجات در منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی کلیک کنید.
خرید کارخانجات در منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
برای خرید کارخانجات درمنطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی کلیک کنید.
اطلاعات تماس منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی
وبگاه http://www.anzalifz.ir/
از حسن توجه شما عزیزان بابت مطالعه این مقاله در این سایت سپاس گذارم. در صورت مشاهده ایراد و اطلاعات ناقص و اشتباه لطفا به ما گزارش دهید.
برای مشاوره و خرید و فروش املاک با شماره 09190555510 تماس بگیرید.