to top

گریدر و آشنایی با آن


1144
زمان مطالعه: 4 دقیقه, 16 ثانیه


گریدر و آشنایی با آن

گریدر

برای مشاوره و راهنمایی با مهندس فردوسی09198133353تماس بگیرید

معرفی؛

انواع گریدر توسط انسان ها یا حیوانات باربر کشیده می شدند و اکثرا در مزارع مورد استفاده قرار می گرفتند. پس از کشف موتور بخار گریدر ها توسط تراکتور کشیده می شدند. امّا اولین گریدر خود کششی در سال ۱۹۲۰ و توسط  کمپانی تولید گریدر راسل تولید شد. اما شرکت کاترپیرال در ساختار این ماشین تغییراتی را اعمال نمودامروزه گریدرها در ابعاد گوناگون و با کارایی های  گوناگون موجودو درحال ساخت و کار می باشند.

alt

انواع گریدر در دو نوع موتور دار و بدون موتور موجود می باشد.

گریدرهای بدون موتور: در تاریخچه ای این نوع ماشین ذکر شده که این نوع گریدر از اولین انواع تولید شده میباشد،امروزه استفاده ار این نوع گریدر بسیار محدود می باشد و تنها در موارد خاص از آن استفاده می شود. نوع بدون موتور برای زمین های سخت و یا آبدار بر نوع موتوردار ارجحیت دارد.

گریدر موتور دار: امروزه  اکثر گریدرهای  تولید شده موتوردار می باشند که از لحاظ اندازه خود به دو نوع تقسیم بندی میشوند؛

alt

گریدر های سبک: از این نوع ماشین عموماً در کارهای معمول مانند پخش مواد خاکی وتنظیم و تسطیح سطح راه استفاده می شود.

گریدر های سنگین: از این نوع گریدر برای تسطیح سطح جاده ها و راه ها و همچنین عملیات خاکی با حجم های بالا استفاده می شود.

از گریدر در موارد بسیاری هم چون؛حمل مواد به کنار جاده شیب بندی های دقیق پخش کردن مواد خاکی کندن جوی برف روبی تنظیم شانه راه مخلوط کردن مواد خاکی با دانه بندی های مختلف در روسازی آسفالتی راه های فرعی به طریق مخلوط کردن خاک و مواد قیری در محل نگهداری رویه جاده های شنی شیب بندی استفاده کرد.

قسمت های اصلی گریدر:

چرخ ها،کلاج،ترمزها،تیغه،شاستی،سیستم حرکتی،دریچه ای کنترول سوخت

1.چرخ ها

در گریدر عموما چرخ ها وزن ناشی از عملیات های سنگین را تحمل می نمایند. به همین دلیل مناسب تر می باشد اندازه تمامی چرخ ها یکسان باشد اما در مواردی ممکن است اندازه چرخ های جلویی کوچکتر باشند. محدوده اندازه چرخ ها از عرض ۱۳ اینچ ،قطر طوقه ۲۴ اینچ و تعداد دوازده لایه تا عرض ۲۳٫۵ اینچ ،قطر طوقه ۲۵ اینچ و تعداد شانزده لایه می تواند متغییر باشد.

2.کلاج

در این مورد امکان دارد کلاج موتور ماشین شیب ساز تحت بارهای سنگین قرار گیرد. به همین علت لازم است که کلاج همیشه دارای عملکرد روانی باشد

3.ترمز ها

ﺗﺮﻣﺰﻫﺎﻳﻲ روی ﻫﺮ ﻳﻚ از ﭼﺮخ ﻫﺎی ﻣﺤﺮک ﮔﺮﻳﺪر که در عقب ماشین واقع شده اند موجود می باشد. ﻧﻮع اﻳﻦ ﺗﺮﻣﺰﻫـﺎ امکان دارد ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﻔﺸﻚ ﻳﺎ دﻳﺴﻚ ﭼﻨﺪ ﻣﻨﻈﻮره ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ توسط اﻋﻤﺎل ﻓﺸﺎر ﻫﻴﺪروﻟﻴﻜﻲ ﻋﻤﻞ ﻣﻲ نماید. همچنین ﻣﻤﻜـﻦ اﺳـﺖتنها یک دیکس ﺗﺮﻣﺰ موجود باشد ﻛﻪ در ﻫﻨﮕﺎم ﺣﺮﻛﺖ روی ﻫﺮ ﭼﻬﺎر ﭼﺮخ ﻣﺤﺮک اﺛﺮ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.

4.تیغه ها

این تیغه در مرکز محور اصلی گریدر قرار دارد. این تیغه می تواند درحالت های مختلفی نسبت به ماشین قرار گرفته و عملیات های گوناگونی را به خوبی انجام دهد،بریدن پر کردن و زاویه دادن از جمله کاریست که این تیغه میتواند انجام دهد.

5.شاستی

شاسی کمرشکن موجب افزایش قدرت مانور ماشین در  شیب سازی های گوناگون می گردد.

6.سیستم حرکتی

عموما گریدرها دارای شش تا نه عدد دنده جلو و دو تا نه عدد دنده عقب می باشند. در گریدر ها به جعبه دنده قدرتمند و کم سرعت جهت کارهای سنگین و دقیق،سرعت متوسط برای کارهای جزئی و سرعت حرکتی بین سی تا چهل کیلومتر بر ساعت نیاز می باشد.

7.دریچه ای کنترول سوخت:

تنظیم سرعت گریدر توسط دریچه کنترل سوخت امکان پذیر می باشد. ﻫﻤﻮاره ﻳک ﺷﺘﺎب دﻫﻨﺪه ﺑﺮای ﺳﺮﻋﺖ دادن ﺑﻪ ﻣﺎﺷﻴﻦ و ﻳک ﺷﺘﺎﺑﮕﻴﺮ ﺑﺮای ﻛﺎﻫﺶ ﺳﺮﻋﺖ آن زﻳﺮ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺳﺎﺳﺎت وﺟﻮد دارد وهمچنین امکان دارد یک اهرم روی کنسول وجود داشته باشد.

پیشینه جالب انگیز راجب گریدر:

بزرگترین گریدر موتور دار ساخته شده مربوط به کمپانی ایتالیایی آمبرتو آکو میباشدنام این گریدر Super Grader  است و در سال ۱۹۸۰ تولید گردیدین ماشین به معنای حقیقی یک غول بی شاخ و دم بود. این گریدر عظیم مجهز به دو موتور بود که هر دو ساخت کمپانی کاترپیلار بود و یکی در جلو و دیگری در عقب این ماشین نصب‌شده بودند. موتوری که در جلوی این ماشین قرار داشت  ۷۰۰ اسب بخار قدرت داشت. امّا موتوری که در پشت این ماشین قرار داشت بزرگ تر بود و دارای قدرت ۱۰۰۰ اسب بخار بود. قدرت کل این گریدر به ۱۷۰۰ اسب بخار می رسید. سوپر گریدر برخلاف دیگر گریدرها به چرخ‌های دوبل مجهز شده بود و به همین دلیل تعداد چرخ‌های آن به ۱۲ عدد رسیده بود. وزن این ماشین ۱۸۱,۴۳۷ کیلوگرم بود و تیغه آن به ۱۱ متر می‌رسید. لازم به ذکر است این گریدر به خواست کشور لیبی و به تعداد شش عدد ساخته شده بود. امّا  متاسفانه به دلیل تحریم های سیاسی هیچ گاه این دستگاه بی نظیر به کشور لیبی وارد نشد. این ماشین در ایتالیا رها شد و برای مدتی توریست ها با آن عکس می گرفتند. در نهایت قطعات این ماشین بی نظیر اسقاط گردید.

برای مشاوره بامهندس فردوسی 09198133353تماس بگیرید

 

 

 

 

 



نظرات

loader

لطفا شکیبا باشید ...